F: Hej, jag har en idé om att starta eget inom den enorma leksaksbranschen har arbetat där länge samt har mycket kontakter som kan distribuera m.m.. Är som sagt väldigt insatt i leksaksbranchen men innehar inte särskilt stor kunskap om hur man går tillväga för att starta eget.

S: De absolut enklaste sättet för att bli bättre informerad är att gå in på arbetsförmedlingen & läsa där, eller nått lämplig forum. ett annat som också är ett bra alternativ kan vara att gå på en så kallad starta eget utbildning.

F: Hur ser det ut med offentlig upphandling här i Sverige, hur mycket omsätter det om året? Jag har fått känslan av att det finns många företag som är med och delar på den kakan.

S: Den offentliga upphandlingen i Sverige berör många tusen enheter och myndigheter då räknas kommuner osv in, den offentliga upphandlingen ligger på ett värde från 460-540 miljarder kr/år vilket är en enorm summa pengar.

F: Finns det några viktiga saker man bör ta reda på om ett företag innan man gör klart för att köpa företaget? Jag förstår ju att det kan vara bra att veta vilka resurser dom har samt tidigare resultat, vad är det mer för saker som kan vara bra att kolla upp?

S: Du ska först och främst få reda på att firman verkligen är något för dig personligen, samt att du ser att det finns förutsättningar för dom att bli ännu större på marknaden. Du ska också ta reda på resurser, organisation, ingångna avtal och överenskommelser. Vid köp av till exempel restauranger eller butiker, är det viktigt att kolla hur det kommer sig att han vill sälja av. Om du har otur kan det ju vara så att en konkurrent håller på och ska etablera sig eller liknande.

F: Jo, jag skulle behöva ett bra tillvägagångssätt till att kunna forsätta att hålla kommunikation med ett par vänner jag har ifrån island, jag har inte deras mobil nummer och skulle gärna vilja ha kommunikation med dem. Vad har ni för förslag för att prata me gamla kompisar?

S: Ja, den absolut största websidan för kommunikation har ju redan kommit och det är facebook så ifall ni inte har facebook idag så kan jag rekommendera att ni skaffar det & sedan söker efter dina gamla bekanta så kommer du på ett väldigt enkelt sätt kunna fortsätta ha kommunikationen med dom.

F: Vad är viktigt att veta om en firma innan man berstämmer sig för att köpa in sig i firman? Något som jag redan kollat upp är vad dom har för tillgångar samt tidigare resultat, vad är det mer för saker som kan vara bra att kolla upp?

S: Det första du bör göra är att ta reda på om företaget passar dig, samt att du ser att det finns förutsättningar för dom att bli ännu större på marknaden. Du ska också ta reda på resurser, organisation, vad dom har för överenskommelser och för avtal som gäller. Vid köp av till exempel restauranger eller butiker, gäller det att undersöka varför ägaren säljer. Det kan till exempel vara så att en konkurrent ska bygga ut eller något.

F: Hur viktigt är det att siffrorna jag lämnar in och skattar på är precis exakt när jag är en enskild firma utan några tidigare klagomål, dom bör väl inte märka något eller vad kan gå fel? Jag har slarvat lite med bokföringen så jag är inte 100% att siffrorna jag skickat in nu varit korrekta.

S: Det är lika viktigt för dig som för Skatteverket att beräkningen är korrekt. För din del så kan en enskilda firma annars bli restskatt i slutet av året. Är summan du betalar in för hög i motsvarighet till din försäljning kan det gå åt det andra hållet så den företagaren samt enskilda firman får likviditetsproblem, och det är aldrig bra.

F: Hej, jag har absolut ingen självkänsla. Nyligen i hälsoklassen på skolan har vi fått lära oss om just självkänsla och jag känner mig nu så otrolig upprörd, förvirrad, ledsen & arg att jag nog inte har nån, & jag känner mig utanför. Varför har alla en sådan stor självkänsla? Jag vill också ha en bra självkänsla. Vad gör jag för att förbättra min självkänsla?

S: När en person säger något dåligt till dig, vänd det till nånting positiv. Som ifall en person säger “ååh, vad dina skor är så otroligt fula.” Vänd dig om & säg: “Det är bra men de är Coach och kostar 1500 kronor mer än dina.” Annars så kan du säga “jag köpte dem inte direkt för att du skall gilla dom, det är därför dom är på mina fötter.” Var trevlig & smart på samma gång.

köpa företag
företag


Sponsored Links

Author:

This author has published 2 articles so far. More info about the author is coming soon.