En betalingsterminal er en maskin som muliggjør betaling med kort i alt fra kassepunkter, drivstoffpumper og andre selvbetjente miljøer. Dette blir gjort enten ved å dra magnetkortet gjennom leseren, sette inn kortet med CHIP eller å holde kortet inntill den trådløse NFC leseren på betalingsterminalen. På denne måten får kjøpmannen pengene inn raskt, samtidig som han slipper usikkerheten i forbindelse med ran og lignende. Bruken og også veldig standarisert, og fungerer stort sett på samme måte overalt. Det finnes mange forskjellig betalingsterminaler, og det kan derfor være smart og sette seg ned å gå igjennom funksjonaliteten man ønsker, slik at man finner betalingsterminalen som passer best for sitt bruk. En betalingsterminal blir også populært kalt kort terminal, bankterminal og kortterminal.

Debit / kredittkort

I Norge finnes det to forskjellige typer kort. Dette er debet og kreditkort. Ett debitkort er et betalingskort hvor avregningen skjer fortløpende mot saldo på innehaverens konto. I Norge er BankAxept-bankkort det vanlige debitkortet, mens det finnes flere forskjellige typer kreditkort. De mest utbredte kreditkortene er VISA, Mastercard og American Express. Ett kreditkort er et betalingskort der kortutsteder låner ut penger (eller gir kreditt) til kortbrukeren som bruker kredittkortet i stedet for kontanter for å betale for varer og tjenester. Bruk av kredittkort gjør at kortbrukeren kan kjøpe varer og tjenester uten å ha tilgang på kontanter eller å belaste sin bankkonto umiddelbart. Normalt gjøres fakturaen fra kredittkortselskapet opp én gang hver måned. Kredittkort kan brukes til kjøp på avbetaling, noe som betyr at kortbrukeren fordeler tilbakebetalingen over flere måneder eller år.

Forskjellige typer betalingsterminaler

Det finnes mange forskjellige typer betalingsterminaler. Disse kan i hovedsak deles opp i to kategorier med flere underkategorier. Dette er mobile betalingsterminaler og stasjonære betalingsterminaler. Innen mobile terminaler finnes det i hovedsak to forskjellige typer kommunikasjon. Den mest utbredte er GPRS. Dette fordi den gir større frihet, ettersom den kan brukes overalt hvor det er mobildekning over GPRS nettet. Den andre kommunikasjonsmetoden er trådløst nettverk (WLAN). Denne brukes i hovedsak steder hvor man trenger en mobil løsning, men hvor mobilnettet kan være ustabilt. Dette kan være i for eksempel i restauranter hvor det er dårlig mobil dekning eller i kjellere blant annet. Betalingsterminalen vil være raskere på trådløst nett enn ved GPRS. Når det kommer til stasjonære betalingsterminaler finnes det flere typer kommunkasjon. Det mest utbredte er bredbånd. Dette betyr at terminalen er koblet til en ADSL/Bredbånd/SHDSL/Fiber bredbåndslinje og kommuniserer med banksystemet over denne. Fordelen med dette er at transaksjonene går veldig raskt, samt at det er en fast kostnad uavhengig av transaksjoner. Stasjonære terminaler kan også kobles opp ved hjelp av en ISDN telefonlinje og gjennom GPRS mobilnett. Analoge telefonlinjer er i ferd med å gå ut, ettersom dette ikke går raskt nok. Det er mulig å integrere både stasjonære og mobile modeller mot kassesystemer.

Tilleggsfunksjoner

Terminalene kan leveres med tilleggsfunksjonaliteter. Dette betyr utvidet funksjonalitet som betalingsterminaler vanligvis ikke blir levert med. Dette kan være VPN løsning, som gjør at du slipper å abbonere på denne tjenesten hos bredbåndsleverandør, ettersom dette ofte er dyrere. Det finnes også løsning for å gjøre betalingsterminalen om til ett enkelt kassaapparat. Betalingsterminalen vil da skrive ut kvittering med hva slags vare kunden har kjøpt, spesifisering av MVA og org.nummer. Den vil også skrive ut kvittering ved kun kontantsalg. Det finnes også løsninger for utvidede rapporter, som det er mulig å laste ned over en passordbeskyttet side på internett som gir kunde tilgang til sine terminaler.

Mabu har Kassesystem, Butikkdata, Kassaapparat, Pc kasse, Betalingsterminal, Mobil betalingsterminal, Kort terminal, Leie betalingsterminal, Bankterminal, Kortterminal.


Sponsored Links

Author:

This author has published 1 articles so far. More info about the author is coming soon.