F: Hej, jag har en idé om att starta eget inom den enorma leksaksbranschen har arbetat där länge samt har mycket kontakter som kan distribuera m.m.. Är som sagt väldigt insatt i leksaksbranchen men innehar inte särskilt stor kunskap om hur man går tillväga för att starta eget.

S: De absolut enklaste sättet för att bli lite bättre informerad är att gå in på arbetsförmedlingen & läsa där, eller ett lämplig forum. ett annat som också är ett bra alternativ kan vara att gå på en så kallad starta eget utbildning.

F: Hur ser det ut med offentlig upphandling här i Sverige, hur mycket omsätter det om året? Jag har fått känslan av att det finns många företag som är med och delar på den kakan.

S: Den offentliga upphandlingen i Sverige berör många tusen enheter och myndigheter då räknas kommuner osv in, den offentliga upphandlingen ligger på ett värde från 460-540 miljarder kr/år vilket är en enorm summa pengar.

F: Jag har en grej som jag funderat på så tänkte ta tillfället i akt och fråga. Hur går det egentligen till när man köper ett företag? Samlar man bådas advokater som går igenom och bara skriver ned det man pratar om, sedan skriver båda under, har man köpt företaget sen?

S: Det beror på vilket sätt du köper företaget man kan göra det genom samtliga aktier i ett aktiebolag, är det ett handelsbolag så köper man alla andelar. Gör du så får du hela företaget med skulder, tillgångar, personal samt ingångna avtal då blir det ingen förändring i varken namn eller organisationsnr då flyter allt på som tidigare. Alltså när man köper andelar via handelsbolag eller AB så stannar de anställda kvar & verksamheten fortsätter som tidigare.

F: Jag skulle behöva ett bra sätt för att kunna forsätta att hålla kommunikation med ett par kompisar jag har från island, jag har ej deras telefonnr och skulle gärna vilja ha kommunikation med dem. Vad har du för tips för att prata med gamla kompisar?

S: Ja, den absolut största siten för kommunikation har ju redan kommit och det är facebook så ifall du inte har idag så kan jag föreslå att du skaffar det och sen söker efter dina gamla bekanta så kommer du på ett väldigt enkelt sätt ha möjlighet att fortsätta ha kommunikationen me dom.

F: Vad är viktigt att veta om en firma innan man berstämmer sig för att köpa in sig i firman? Jag förstår ju att det kan vara bra att veta vilka resurser dom har och vad dom haft för resultat tidigare, finns det något mer jag bör kolla innan jag bestämmer mig?

S: Du ska först och främst få reda på att firman verkligen är något för dig personligen, verksamhetens förutsättningar på marknaden. Det du måste få reda på är hur organisationen ser ut, vad dom har för resurser, ingångna avtal och överenskommelser. Om du planerat att köpa en butik eller resturang, är det viktigt att kolla hur det kommer sig att han vill sälja av. Om du har otur kan det ju vara så att en konkurrent håller på och ska etablera sig eller liknande.

F: Jag funderar över hur det går till när man fått som ansökan om F-skattesedel som enskild firma godkänd? Jag har nämligen en bra plan till hur mitt nya företag ska vara utformat, av den anledningen känns enskild firma som nästa naturliga steg i mitt företagande.

S: Direkt efter att en ansökan blivit godkänd börjar F-skattbeviset att gälla direkt. Du kommer att få ett bevis hemskickat till dig i din brevlåda att du är klassad som enskild firma och egen företagare. Beviset är en värdehandling för dig, som bevisar att du har rätt att ta uppdrag som enskild näringsidkare.

F: Hej, jag har absolut ingen självkänsla. Precis nyligen i hälsoklassen på min skola har vi fått lära oss om just självkänsla och jag känner mig nu så jäkla upprörd, förvirrad, ledsen och arg att jag ej har nån, och jag känner utanförskap. Varför har alla en sådan självkänsla? Jag vill ha lite också!. Vad gör man för att förbättra min självkänsla?

S: När en person säger något negativt till dig, vänd det till nånting positiv. Som om någon säger “ååh, vad dina skor är så väldigt fula.” Vänd dig om & säg: “Det är mycket bra men dom är Coach och kostar 1500 :- mer än dina.” Annars så kan ni poängtera “jag köpte dem troligen inte för att du skall gilla dom, det är därför dom är på mina fötter.” Va trevlig och smart på samma gång.

revisor

företag


Sponsored Links

Author:

This author has published 2 articles so far. More info about the author is coming soon.