Najprej pomislite, kateri so razlogi, da ne spite vso noč. Je to naš spalni prostor? jogi? V trenutku, ko na to mislimo, moramo eliminirati vsakršno motnjo, ki ima vpliv na kakovost našega počivanja. Ki so lahko npr. cestna luč, ki sveti z ulice neposredno v naš spalni prostor, lučka na nočni mizici, ali celo hišni ljubljenček, ki hodi po hiši in vašem spalnem prostoru.

Včasih pa gre pri tem tudi za navado, ki jo morate odstraniti ali jo preoblikovati. Mogoč mislite, da si delate uslugo, ko se odpravite spat ob sedmi uri zvečer, ampak ravno zato, ker je tako zgodaj, lahko to pravzaprav povzroči, da se zbujate sredi noči oziroma veliko prej, kot bi želeli.

V vsakem primeru pa je zelo pomembno to, kako ponovno zaspati, ko se zvečer prebudimo. Da bi prižgali TV oz. prižiganje luči za branje revije vas le še bolj prebudita. Namesto tega poskusite s katero izmed sprostitvenih načinov, ki vam jih podrobneje predstavljamo v sledečih točkah.

Napredna sprostitev
Uležite se na svoj hrbet ter probajte sprostiti oči. Probajte občutiti svoja stopala. Občutite njihovo težo. Začnite prvo pri nožnih prstih ter se premikajte dol v smer gležnjev. Občutite kolena ter njihovo težo. Zavestno jih sprostite. Nato podobno nadaljujte čisto počasi s preostalimi deli svojega telesa. Pri tem dihajte enakomerno in sproščeno.

Raztegovanje prstov na nogah
Vlezite se na hrbet in zaprite svoje oči. Skoncentrirajte se na prste na nogah. Potisnite jih proti glavi. Počasi preštejte do 10. Sedaj sprostite prste. Štejte počasi do 10. Vajo ponovite v ciklu 10x.

Metoda globokega dihanja
Lezite na hrbet. Čisto počasi sprostite svoje telo, vsako mišico posebej. Uporabite lahko progresivno metodo, ki je opisana malo prej. Pričnite dihati skozi nos, vendar zelo umirjeno. Kot prvo napolnite spodnji predel prsnega koša, potem srednjega ter na koncu zgornji del ter pljuča. To opravljajte čisto počasi in enostavno. Naj traja od 8 pa tja do sekund sek. Za eno sekundo ali 2 držite dih. Nato tiho ter sproščeno izdihnite zrak.

Miselna metoda
Poanta te metode je, da se v mislih prestavimo v mirno ter sproščeno okolje. Oči imejte priprte in se vlezite na svoj hrbet. Predstavljajte si sebe v vašem najljubšem ter mirnem prostoru. Da ležite tam. Miselno se prestavite v to okolje, občutite ga, vonjajte dišave rož v tem spokojnem ambientu.


Sponsored Links

Author:

This author has published 2 articles so far. More info about the author is coming soon.