Kaj bi bilo to, kar nas moti in ima vpliv na naše spanje?. Je to naša spalnica? jogi? Poskusite odpraviti kakršne koli zunanje moteče elemente, kot je luč, ki vam zre v obraz, hrup z ulice, ki ga je slišati s ceste oz. hišni ljubljenček, ki se konstantno premika na in iz vaše spalnice ter vas prebuja vsakih nekaj ur.

Velikokrat pa gre pri tem tudi za navado, ki jo morate odstraniti oz. jo spremeniti. Mogoč mislite, da si ustvarjate uslugo, ko se odpravite spat ob sedmih, ampak ravno zato, ker je ura zgodnja, lahko to dejansko povzroči, da se zbujate med nočjo oziroma veliko prej, kot bi si to želeli.

Ne glede na vzrok – odgovor na težavo, ki jo raziskujete, ko se prebudite med nočjo, je, kako ponovno trdno zaspati. Vključitev televizorja oziroma prižiganje svetilke za branje revije vas le še bolj zbudita. Namesto tega poskusite s katero izmed sprostitvenih tehnik, ki vam jih natančneje predstavljamo v sledečih točkah.

Napredna sprostitev
Lezite na svoj hrbet ter razbremenite svoje oči. Občutite svoja stopala. Občutite njihovo težo. Pričnite z nožnimi prsti ter nadaljujte vse do gležnjev. Nato čutite svoja kolena in njihovo težo. Zavestno jih sprostite. Nato podobno nadaljujte čisto umirjeno s preostalimi deli svojega telesa. Vaše dihanje naj bo konstantno ter čisto umirjeno.

Proces raztegovanja nožnih prstov
Ponovno se vlezite na svoj hrbet ter zaprite svoje oči. Skoncentrirajte se na svoje prste na nogah. Potisnite jih proti glavi. Počasi štejte do deset. Relaksirajte svoje prste. Štejte počasi do 10. To vajo ponovite v ciklu 10-krat.

Metoda globokega dihanja
Lezite na hrbet. Počasi sprostite svoje telo, vsako mišico ločeno. Še enkrat se lahko poslužite metode, ki smo jo pravkar omenili. Začnite dihati skozi nos, ampak čisto počasi. Poskusite najprej napolniti nižji del svojega prsnega koša, kasneje se premikajte proti zgornjemu delu. To delajte čisto umirjeno in enostavno. Naj traja od 8 do 10 sek. Vmes za cca. sekundo oz. dve poskusite držati svoj dih. Na kar še čisto potihoma in sproščeno izdihnite ves zrak.

Vodeno predstavljanje
Cilj te metode je, da se v mislih prestavite v mirno in sproščeno okolje. Oči imejte priprte ter se vlezite na svoj hrbet. Predstavljajte si sebe v vašem najljubšem in umirjenem ambientu. Da ležite tam. Miselno se prestavite v to okolje, občutite ga, vonjajte dišave rož v tem spokojnem ambientu.


Sponsored Links

Author:

This author has published 2 articles so far. More info about the author is coming soon.